Søvnpolitik

Vi har i Børnehuset Nova valgt at udarbejde en søvnpolitik, fordi søvnen er livsvigtig for barnet og dets trivsel, og fordi søvnen er en fast del af barnets hverdag.  De fleste børn i vuggestuen sover fra kl. ca. 12.00 til de vågner af sig selv. For nogen vil det være nok at sove 1 ½ time, mens andre har brug for at sove længere. Vi arbejder ud fra den forståelse, at uafbrudt søvn er det bedste for barnet. Vi vækker derfor ikke et sovende barn. Dette understøttes også af nyere forskning inden for børns søvn. 

Søvnens betydning: 

Søvn er en vigtig forudsætning for det lille barns udvikling – både fysisk og psykisk. Vores faglige holdning er, at børn skal have lov at sove, til de er udhvilede.
I vuggestuen har barnet sin ”arbejdsdag” med adskillige indtryk, krav, og andre børn og voksne, som det skal forholde sig til. Det kræver overskud og derfor har barnet brug for søvn til at hvile og bearbejde de mange indtryk, som det får i løbet af dagen. Når børn sover, bliver deres immunforsvar styrket, deres væksthormoner, hukommelse og intelligens udvikles. Det er vigtigt at forstå, at man ikke kan ”spare sammen” til en bedre søvn – jo bedre barnet sover om dagen, jo bedre sover det om natten. Søvnmangel stresser kroppen, så den danner flere stresshormoner. Et udhvilet barn leger og lærer bedre end et træt og udkørt barn.

Ritualer inden luren og efter luren: 

Efter frokost skabes der ro omkring børnene ved, at de sidder og læser bøger. Vi øver sammen med børnene deres selvhjulpenhed i forhold til at tage tøjet af/at tage nattøj på. De kommer derefter ud på badeværelset, hvor de skiftes og de ældste bliver tilbudt at sidde på toilettet. 

De mindste børn sover i deres barnevogn med egen sele og dyne og de tilses jævnligt, efter de er blevet puttet. Når børnene fylder to år, sover de indenfor på madras. Nogle børn har en sut, bamse eller klud, som de får, når de puttes. 

De voksne sidder ved børnene, indtil de er faldet i søvn og omkring kl.13